HTML

Antidemokrácia

Minden, ami politikusokkal és eseményekkel kapcsolatban felbosszant, vagy elgondolkodtat. Mottó: - Honnan tudod, hogy egy politikus hazudik? - Mozog a szája!

Friss topikok

Nyugdíjhelyzet

2011.08.09. 21:14 Antidemokrácia

A Nagy Nyugdíjmentő Gabriella szerint a magánnyugdíjpénztárak dobták meg az államadósságot.

http://www.figyelo.hu/belfold/20110808/selmeczi_nyugdijpenztarak_dobtak_meg/

Nem értek hozzá, nem vagyok gazdasági ember. Ezért előfordulhat, hülyeség amit mondok.
Úgy tudtam, az állampapír az az államadósság finanszírozásaként kerül kibocsátásra, és a végén kamatostul kell visszafizetni.
Tehát ha a pénztár állampapírt vesz, akkor azzal valójában növeli az államadósságot, csak épp nem akkor kapja meg azt a pénzt, hanem amikor a papír lejár. Nem? Ha most veszek egymillióért állampapírt, mondjuk 10%-os hozammal, akkor amikor lejár, az államnak egymillió egyszázezret kell kifizetnie, azaz ennyivel nagyobb államadósság keletkezik.

A másik rész, hogy ha nem lettek volna nyugdíjpénztárak, akkor kisebb lenne az államadósság. Ezzel is vitába szállnék. A magánnyugdíj-rendszer lényege pont az volt, hogy a pénzt amikor nyugdíjba kerül az ember nem az állam, hanem a nyugdíjpénztár fizeti neki. Azaz a mostani államadósság amit a mnyp-be fizetéskor generál a pénztár a nyugdíjba kerüléskor eltűnik, hiszen nem az államnak kell kifizetnie a nyugdíjast. Illetve a beszedő-kirovó rendszer alapján azok a pénzek, amik a mnyp helyett az államkasszába folytak volna be, ugyanúgy elpárologtak volna, mint a többi adóforint haverokhoz, barátokhoz, és ugyanott volnánk, mint most.

Ráadásul a befizetések egy része került csak a nyugdíjpénztárakhoz, egy részét az állam kapta ha jól rémlik.

Tehát akkor hogy is van ez???

 

Egy másik problémám ezzel az egész lenyúlászattal kapcsolatban az, hogy a most állami kezelésbe került pénz kicsit máshogy kezelődik, mint a nyugdíjpénztár idejében.

A magánnyugdíjpénztárnál eddig megtakarított pénz a tag halála esetén az örökösökhöz került. Azaz a befizető családjában maradt.

Az állami rendszerbe került pénz is örökölhető állítólag, de nem úgy ahogy az ember képzelné. Nem lesz egy összegben kifizetve (teszem azt végrendelet szerint a gyerekeknek), hanem csak az özvegy juthat hozzá, ha megkapja egyáltalán, nyugdíjkiegészítés formájában. Tehát a pénz csak korlátozottan lesz örökölhető.

 

Van egy másik nevetséges dolog is a kormány kommunikációjában.

"A magánnyugdíjpénztárak eltőzsdézték az emberek pénzét, ezért kellett közbelépnünk!" nyilatkozták a Nagy Nyugdíjmentő Hősemberek. (Ha még létezne a Hősemberképző játék, ez jó titulus lenne benne.)

Ezzel szemben a szomorú igazság az, hogy a visszalépő tagok jó 86%-a kap valamennyi reálhozamot a híresztelések szerint. Aki nem kap? Nos, az ő esetükben sem az a helyzet, hogy nagyot buktak volna.

Egy blogban leltem egy hozzászólást, annak egy részletét bemásolom.

"A pénztáraknak garantálniuk kellett az inflációkövető hozamot -azaz legalább az inflációval egyező mértékű hozamot kellett garantálni- de ezen felül semmiféle hozamra vonatkozó kötelezettségük nem volt. Ebből két dolog következik:
- mindenkinek volt hozama -nem reál, inflációkövető- , még annak is aki nem kapott semmit. Az utóbbiak nem jártak jobban mintha az államiban lettek volna, mivel az állami rendszer is hozam garantált viszont aki reálhozamot kapott az jobban járt mint az államival járhatott volna. Vagyis a rendszer működött!"

A blog és a többi hozzászólás itt olvasható:

http://www.komment.hu/tartalom/20110809-velemeny-a-magannyugdijpenztari-realhozamok-es-az-allami-nyugdij-kapcsolata.html

 

Egy másik hozzászóló azoknak írt, akik azon sírtak, hogy nem kaptak reálhozamot. Erre én is csak annyit mondhatok, hogy minden tagnak minden évben kellet kapnia egy papírt, ahol az adott pénztár előző éves eredményességéről kaphatott információt, azaz mennyi volt a nyitóegyenlege, mennyit fizetett be a cége, majd végül mekkora lett a záróegyenlege. Ebből ha nem írták le külön, rögtön látszik a hozam, és ha az ember nem volt vele elégedett, válthatott pénztárat. Vagy portfóliót. Vagy mindkettőt.

Más kérdés, hogy - hozzám hasonlóan -  ezt elég kevesen tették meg.

 

Egy mondatban összefoglalva: a Nyugdíjmentő Amazon hamukázik, ez a véleményem.

Szólj hozzá!

Címkék: reálhozam nyugdíjpénztárak

A bejegyzés trackback címe:

https://antidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr813138170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása